"Dairy farm hygiene gives better milk"

PRESSEMELDING
20. oktober 1995
Forbedret hygiene ved melkeproduserende gårder gir bedre melk og økt fortjeneste

Svenskbaserte Electrolux-Wascator har lansert et nytt sortiment av industrielle vaskemaskiner som sies å kunne betydelig forbedre hygienen under melkeprosessen.
I henhold til spesifikasjoner fastsatt av den danske matkjempen, MD Foods, bruker de nye maskinene et spesielt vaskeprogram som forbereder tøystykkene som skal brukes for å rengjøre kujurene før melking. På denne måten minsker ikke bare forurenseningsnivået noe som betyr økt fortjeneste for bonden, men det sparer også tid og penger under vaskeprosessen.

Det er vanlig i Danmark for melkeprodusenter å bruke spesielt bomullstøy for å rengjøre kujurene før melking. Dette tøyet vaskes tradisjonelt i vanlige vaskemaskiner og legges deretter i en bøtte med varmt vann og klorin som brukes som desinfeksjonsmiddel. Før bruk må tøyet vris opp, en prosess som kan være en hard påkjenning på bondens hender og armer og hud.
Å bruk en normal vaskemaskin gir et tilfredstillende resultat, men i følge Electrolux-Wascator, kan tette filtere fange opp urenheter som kan forurense tøyet. Et annet problem er at disse maskinene ofte er for små for oppgaven de brukes til og ferdig forberedt tøy utsettes for luft før melking, noe som også kan være en forurensningskilde.
Electrolux-Wascators nye CC-sortiment har en robust rustfritt stålkonstruksjon som skal kunne motstå de tøffeste temperaturforhold i melkerommet. De minste maskinene har en kapasitet på 120 tøystykker og passer for gårdsbruk på 40 kuer eller mer. For større gårdsbruk omfatter sortimentet maskiner som kan vaske opp til 280 tøystykker samtidig.
Tøystykkene vaskes varmt ved 90oC og da de er ferdigvasket, ligger de maskinen til neste melking. Ca. 30 minutter før de skal brukes aktiveres maskinen automatisk og klorindesinfeksjonsmiddel tilføres i en konsentrasjon på 200 PPM. Dette er nok for åkunne fungere som et desinfeksjonsmiddel, men det er mindre trolig at den lave konsentrasjonen vil irritere ømfintlige jur. Tøystykkene skylles og varmes deretter opp til 40oC. Det siste trinnet i prosessen er sentrifugering slik at det korrekte fuktighetsnivået blir igjen og tøyet er klart til bruk.
Den nøyaktige og automatiske vaskeprosessen betyr sparing av tid, opp til en timer per dag sier produsenten. og lengre levetid for tøyet. Bedre hygienestandard betyr også høyere klassifisering av melken som gir økt fortjeneste for bonden. Den økte fortjenesten betyr at på et gjennomsnittsgårdsbruk kan det investerte beløpet gjenvinnes i løpet av ett til tre år./ins


Bildetekst:
Den nye Electrolux-Wascator CC-sortimentet av industrielle vaskemaskiner skal kunne vaske tøystykker brukt til å rengjøre kujur før melking. Selskapet sier at disse kan redusere forurensningsnivå betydelig og gi økt fortjeneste for bonden.


For ytterligere informasjon kontakt:
Electrolux FLC A/S
Harald Wendt
Postboks 115
Økern
N-0509 Oslo 5
Telefon: 22635500; Telefaks: 22630201

Electrolux-Wascator AB
Stefan Rydergren, product manager
S-341 80 Ljungby, Sverige
Tel: +46 372 661 00; Fax: +46 372 133 90



N.B. Denne teksten er tilgjengelig på 3,5" format disk (Word 5.1A) formattert til Macintosh eller PC.

Rating:

vote data

Feedback is not allowed / disabled for this press release.

Publications