Swedish company builds worlds biggest overhead folding door

Det store tyske verftet MTW i Wismar er det første i verden som bygger supertankskip under tak, nemlig i en innebygget tørrdokk med skyvetak som sies å være verdens største. Veggen, som faktisk en stor port, er 64 meter høy, 72 meter bred, veier 280 tonn og tåler vindstyrker på opptil 150 km/t. En rekke ledende portprodusenter konkurrerte om dette prestisjefylte prosjektet, og det svenske selskapet Nomafa fikk kontrakten.

Bestillingen inkluderer ytterligere fem GrandDoor-porter i et litt mindre format. Portenes verdi beløper seg til ca 20 millioner kroner.
"Vi har tidligere levert tre store dukheveporter til skipsverftet Howaldswerke i Kiel, bl.a. en port, som er blant de største i verden: 48 x 18 meter," sier Lasse Aabel, markedsansvarlig for GrandDoor-portene. De har virket helt utmerket og installasjonen i Kiel banet veien for bestillingen fra MTW.
Ved at tankskipene kan bygges under tak kortes byggetiden inn, sveisingen og overflatebehandlingen blir av høyere kvalitet fordi virkningene av vær og vind utelukkes. Av den grunn blir MTW et referanseverft for den internasjonale skipsverftindustrien.
Det tyske byggefirmaet MSB er totalentreprenør for verftsbygget, mens Nomafa er ansvarlig for prosjekteringen og konstruksjonen av dukheveporten. De tunge stålkomponentene lages i Tyskland. Hallen blir 150 meter bred og 450 meter lang.

Krevende miljøer
Porten er laget med tanke på krevende miljøer og dimensjoneres for kraftig vind. Port og styresystem skreddersys til de ulike bruksområdene. Drivenheten er alltid jevnt belastet slik at porten kan åpnes og lukkes, raskt og sikkert.
Største åpningshastighet for GrandDoor-portene er 0,6 m/s, og det hevdes at den effektive løfteanordningen reduserer effektbehovet til det halve, sammenlignet med vanlige porter. De vannrette bjelkene er individuelt opphengte og løftes separat. Vindkreftene overføres ikke loddrett, dvs. at horisontalkreftene føres inn i søylene i bygget. Portbladet består av dobbel PVC-duk som isolerer godt. Duken er laget i seksjoner som lett kan skiftes ut om de blir skadet. Portens søyler og bærebjelker er galvaniserte og derfor korrosjonsbestandige. Alle aluminiumsprofiler er anodiserte.

Nomafa er en av verdens ledende produsenter av hurtiggående industriporter til bruk både innendør og utendørs. Produktutvalget omfatter rulleporter og GrandDoors (dukheveporter).

Billedtekst:
Det svenske selskapet Nomafa bygger en 64 meter og 72 meter bred port til en innebygget tørrdokk i Wismar, Tyskland. Den sies å være verdens største skyvetak.


Nærmere opplysninger:
Nomafa AB
Lasse Aabel, markedsansvarlig
Postboks 415
1401 Ski
Tlf: 64 87 36 36
Fax: 64 87 09 08

Nomafa AB
Lasse Aabel, markedsansvarlig
Box 509, S-301 80 Halmstad, Sverige.
Tlf.: 00 46 35 14 73 62
Fax: 00 46 35 12 02 69

Press release images


Swedish company builds worlds biggest overhead folding door

Rating:

vote data

Feedback is not allowed / disabled for this press release.

Publications